Jak zrobić dobre ciasto wędkarskie na ryby
Jest wiele przepisów ciast wędkarskich na ryby. Każdy wędkarz ma swoje własne sprawdzone metody i sposoby wykorzystujące różne składniki.
Istnieje jednak dość ciekawy przepis, jaki jest stosowany od dziesiątek lat i jaki sprawdza się najczęściej – można na nim zaobserwować znacznie więcej brań ryb niż na inne typy ciast wędkarskich.
Najlepsze ciasto na ryby – to oczywiście nie obiektywne stwierdzenie – chodzi tutaj o najlepsze ciasto na większości łowisk, mogą być miejsca gdzie może się słabiej sprawdzać w zależności od przyuczenia ryb i ich preferencji – jednakże w większości przypadków będzie to lepsza przynęta niż inna ciastowa.
Na bazie wykorzystujemy ciasto zrobione z chleba – jest one znacznie bardziej modalne niż te wykonane z mąki. Najlepiej wybierać chleb jaki jest biały (pszenny lub żytni). Należy z kromek chleba wyciągnąć tylko miąższ, jaki będzie bazą ciastową. Powiedzmy – że masę ciasta na ryby wykonamy z dwóch dużych kromek chleba.
Następne składniki poza chlebem jakie będziemy potrzebowali to mleko oraz olej (słonecznikowy lub rzepakowy) oraz olejek waniliowy.
Miąższ chleba należy zmoczyć mlekiem – najlepiej aby było one pełne czyli 3,2% lub więcej a nie odtłuszczone jakie by bardziej przypominało wodę. Po zmoczeniu należy ugniatać ciasto chlebowe, tak aby powstała dobrze modalna i lita masa bez gródek. Pamiętać należy aby ciasto nie było za miękkie ani też twarde, najlepiej dobrze modalne.
Kolejnym krokiem jest dodanie do ciasta około 5-10 kropel oleju – w zależności od tego ile mamy ciasta. Olej powinien natłuścić ciasto. Następnie chwilę jeszcze je ugniatamy a później dodajemy jeszcze z 2 do max 3 kropli olejku waniliowego. Pamiętać należy, że ma być to olejek a ni cukier wanilinowy.
Wszystko razem ugniatamy do konsystencji masy, jaka będzie według nas zadowalająca pod względem elastyczności. Olej zapachowy zwiększa brania ryb (szczególnie waniliowy jest zanętą na najpopularniejsze gatunku ryby białej).
Olej zwykły ma 3 zastosowania – konserwuje ciasto, przez co będzie długo świeże, znacznie dłużej niż bez oleju. Zwiększa intensywność przenoszenia zapachu w wodzie (olej jest nośnikiem zapachu) oraz sprawia – że ciasto nie wysycha a stale jest doskonale modalne.
Takie ciasto wędkarskie nie kruszy się, ma stałą elastyczność oraz lepiej się trzyma na haczyku, także nie jest tak podatne na rozciąganie przez rybę – trzyma się kształtu kulki.
W zasadzie ciasto na ryby jest już gotowe – można je jeszcze ulepszyć o kolejne dodatki. W zależności od stosowanego haczyka lub przyzwyczajeń ryby można zmienić kolor ciasta.
Aby je zabarwić na czerwono można dodać do niego soku buraczanego lub proszku barszczu czerwonego, aby zmienić kolor na żółty (złoty) należy dodać do ciasta kurkumy. Wszystko ugniatać do trwałego zmieniania koloru na pożądany.
Ciasto jakie zostanie rozrobione dobrze jest przechowywać w jednorazowym woreczku foliowym na rybach a przed lub po wędkowaniu w lodówce. To zapewni jego dłużą wysoką jakość.
Jak widać wyrobienie ciasta jest bardzo proste i szybkie – doskonale się sprawdza w podstawowej bazie – zdecydowanie zachęcamy do wypróbowania na łowisku. Zapraszamy do kolejnych tematów w serwisie oraz komentarzy.